Back

Τα πιο επιδραστικά Social Media (vol. 2)

Τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν εισέρχονται στο διαδίκτυο; Φυσικά, κύριο μέλημά τους είναι η ενασχόληση με τα Social Media καθώς νιώθουν την ανάγκη να εισέλθουν και πάλι σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο όπου συζητούν, ενημερώνονται και εργάζονται. Η απουσία τους από αυτά, τους ωθεί έξω από αυτήν την πραγματικότητα, με την αίσθηση να είναι πιο έντονη όσο περνάει ο χρόνος και την θέληση να επιστρέψουν ολοένα να μεγαλώνει. Κατά συνέπεια, συνειδητοποιούμε την τεράστια επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητά μας.

Tik Tok

Το Tik Tok είναι μία δημοφιλής πλατφόρμα που προέρχεται από την Κίνα και έγινε γνωστή για τα μικρής διάρκειας βιντεάκια της. Οι χρήστες δημιουργούν τα βίντεο αυτά, συμπεριλαμβάνοντας κωμωδία, τραγούδι, ταλέντο, χορό, προκλήσεις και πολλά άλλα. Όπως και σε άλλες πλατφόρμες, επιλέγεις από τα πρώτα λεπτά σου στην πλατφόρμα τα είδη των βίντεο που σου αρέσει να παρακολουθείς και ο αλγόριθμος σου παρουσιάζει παρεμφερές περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της περιήγησής σου.

Το εν λόγω social media που τα τελευταία τρία χρόνια έχει προκαλέσει «πάταγο» σε όλη την διαδικτυακή ανθρωπότητα, δημιουργήθηκε το 2016 και είναι το πιο νεότερο από τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με την τεράστια επίδρασή του στο χώρο του ίντερνετ έχει κατορθώσει να αριθμεί σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε μηναία βάση και παρόλο το… νεαρό της ηλικίας του φιγουράρει σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στις επιλογές των ανθρώπων που ασχολούνται.

Μέσω του Tik Tok, μπορείς να επεξεργαστείς το βίντεο σου προσθέτοντας ήδη υπάρχουσα μουσική, εφέ βίντεο, φίλτρα, ήχους, ταχύτητα καθώς και άλλα πολλά.

Με την επιλογή Ντουέτο, επιτρέπεται στους χρήστες να βιντεογραφούν σε πραγματικό χρόνο τους εαυτούς τους προσπαθώντας να τραγουδήσουν το ίδιο τραγούδι, να κάνουν την ίδια παρωδία, ή να εκτελέσουν τον ίδιο χορό και σε γενικό πλαίσιο να… «διαγωνισθούν» στην ίδια δοκιμασία.

Πατώντας το React μπορείς να καταγράψεις την αντίδρασή σου για το βίντεο ενός άλλου creator που σου έχει κάνει εντύπωση και εμφανίζεται σε ένα μικρό παράθυρο δίπλα στο βίντεο που έχεις αποφασίσει να σχολιάσεις.

Η δημοφιλία του έγκειται στο μεγαλύτερο βαθμό στην νεολαία και συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά αφού αποτελεί το μεγαλύτερο… «κόλλημά» τους. Είναι η 7η πιο δημοφιλής πλατφόρμα Social Media στον κόσμο και το κατάφερε αυτό σε χρόνο ρεκόρ. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει συνεχίσει να μεγαλώνει σταδιακά και δεν δείχνει να χαμηλώνει τους ρυθμούς του καθόλου.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε είναι ότι το Tik Tok είναι μπαναρισμένο στην Ινδία. Και αυτό έγινε, όταν είχε 200 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην αγορά της. Ωστόσο, εξαιτίας μιας διαφωνίας των δύο χωρών σε κυβερνητικά θέματα με την Κίνα αποφασίστηκε η οριστική αποβολή του.

Ένας ακόμα λόγος για το να προτιμήσουν οι digital creators είναι το γεγονός ότι έχει το μεγαλύτερο engagement στα post του σε σχέση με τα άλλα social media. Συνήθως, φιγουράρει με ένα ποσοστό γύρω στο 18%, ενώ σε άλλες πλατφόρμες όπως Instagram και Youtube θα συναντήσουν 3.86% και 1.63% αντίστοιχα.

Η πλατφόρμα έχει κάνει τόσο ντόρο με την παρουσία της στο διαδίκτυο που έχει γίνει download περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια φορές, ενώ είναι διαθέσιμη σε 154 χώρες σε όλον τον κόσμο, με τους αριθμούς ολοένα να αυξάνονται και το Tik Tok να μεγαλώνει τον… θρύλο του!

Instagram

 

Το Instagram είναι μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες του ανεβάζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό φωτογραφίες και βίντεο, προσθέτοντας συχνά φίλτρα και άλλα εφέ πριν τα μοιραστούν με τους φίλους και τους γνωστούς τους.

Το… πολύχρωμο social media βρίσκεται… ανάμεσά μας από το 2010 και εδρεύει στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αποτελεί ένα από τα πιο κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον πλανήτη αφού αριθμεί πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηναία βάση, ένα στατιστικό που το τοποθετεί στην πρώτη τριάδα του κλάδου του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν βγει στον αέρα, ονομαζόταν Codename, αλλά άλλαξε την ονομασία του σε αυτό που γνωρίσαμε και μας άλλαξε την διαδικτυακή μας καθημερινότητα μετά από λίγο καιρό. Το άστρο του φάνηκε από την πρώτη μέρα, αφού 25.000 άτομα δημιούργησαν τον προσωπικό τους λογαριασμό το πρώτο 24ωρο λειτουργίας του.

Από το 2012 ανήκει στην εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, την Meta, η οποία κατέχει και το Facebook, το οποίο παρέχει ισχυρά δεδομένα μάρκετινγκ για να προσεγγίσετε το κοινό σας. Το Instagram είναι το τέλειο μέρος για να επιδείξετε προϊόντα και να πείτε ιστορίες με οπτικό κέντρο την επιχείρησή σας. Είτε πρόκειται για ηλεκτρονικό εμπόριο είτε για προσωπική εκπαίδευση, θα διαπιστώσετε ότι οι χρήστες σε αυτήν την πλατφόρμα είναι έτοιμοι να… αγοράσουν.

Η… φρενίτιδα που επικρατεί σχετικά με την χρήση του Instagram αποτυπώνεται στο γεγονός ότι κάθε δευτερόλεπτο 995 νέες φωτογραφίες ανεβαίνουν στην δημοφιλής πλατφόρμα, με τον κόσμο που την χρησιμοποιεί να ανανεώνει κατά ριπάς το υλικό του και να ενημερώνει το… κοινό του.

Εν αντιθέσει με άλλες πλατφόρμες, το Instagram εμμένει στην προσωποκεντρική του ιδιότητα, καθώς το 80% των προφίλ που υπάρχουν είναι προσωπικά, ενώ η ηλικία των μελών του στο μεγαλύτερο βαθμό βρίσκεται ανάμεσα στο επίπεδο των 25 με 35 ετών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα facts που λίγοι γνωρίζουν για το δημοφιλές social media είναι αυτό της ετυμολογίας του ονόματος «Instagram». Προέρχεται από την… μίξη των δύο λέξεων, “Instant camera” και “Telegram”. Ενδιαφέρον, ε; Και όμως, δεν είναι γνωστό ούτε στους πιο… φανατικούς της εφαρμογής.

Η πρώτη και παλαιότερη ανάρτηση στην πλατφόρμα είναι μια φωτογραφία από το South Beach Harbor που δημοσιεύτηκε από τον συνιδρυτή Mike Krieger στις 16 Ιουλίου του 2010, χωρίς να περιέχει κάποια λεζάντα και ούτε να διαθέτει κανένα από τα χαρακτηριστικά που κοσμούν τα περισσότερα post σήμερα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mike Krieger (@mikeyk)

Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό που έφερε το Instagram στη ζωή μας είναι τα hashtags. Η χρήση τους μπορεί να μην ξεκίνησε αποκλειστικά και λόγω της ύπαρξης του, αφού προϋπήρχαν ήδη και σε άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Twitter, αλλά είναι ο χώρος όπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό και εκτόξευσε τη δημοφιλία τους. Πλέον, η χρήση τους έχει σταθεροποιηθεί και τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το πόσο σημαντικά είναι για τους creators, με μία μέση ανάρτηση να περιέχει σε ποσοστό 10.7 hashtags ανά δημοσίευση.

Η τεράστια επίδρασή του στην καθημερινότητα των ανθρώπων είναι εμφανής, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά της ίδιας της πλατφόρμας οι χρήστες ξοδεύουν 53 λεπτά την ημέρα στην περιήγησή τους στην αγαπημένη τους εφαρμογή. Σε όλον τον χρόνο αυτόν, συζητούν με άλλους χρήστες, δημοσιεύουν προσωπικό τους περιεχόμενο (φωτογραφίες, βίντεο ή stories), παρακολουθούν το content άλλων δημιουργών, αλληλοεπιδρούν με αυτό, εργάζονται μέσω αυτού και γενικότερα βρίσκονται σε ένα πλαίσιο συνεχής εξερεύνησης νέων δυνατοτήτων και ευκαιριών.

WhatsApp

Το WhatsApp είναι μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων εφάμιλλη σε περιεχόμενο με το Messenger ή το Viber, με την οποία οι χρήστες της μπορούν να στέλνουν μηνύματα κειμένου, βίντεο ή και φωνής καθώς να πραγματοποιούν φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις δωρεάν με αυτή μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου. Ωστόσο, σε αντίθεση με την εφαρμογή του Viber, οι χρήστες δεν μπορούν να καλούν αριθμούς χρηστών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην εφαρμογή.

Το… πράσινο social media δημιουργήθηκε το 2009 και εδρεύει στο Mountain View της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η χρησιμότητα και η επίδρασή του στην καθημερινότητα των ανθρώπων έχει οδηγήσει στο να έχει τον εξωπραγματικό αριθμό των 2 δισεκατομμυρίων ενεργών χρηστών στην πλατφόρμα του.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι προσφέρει ειδικά εργαλεία μηνυμάτων με τα οποία είναι εύκολο για τις επιχειρήσεις να συνδέονται με πελάτες, συμπεριλαμβανομένων και αυτοματοποιημένων χαιρετισμών και μηνυμάτων σε περίπτωση που απουσιάζουν. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης μηνυμάτων για γρήγορες απαντήσεις, ετικέτες για την οργάνωση επαφών και συνομιλιών, καταλόγους για να αναδείξετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας και μια σελίδα προφίλ με τις βασικές πληροφορίες της επιχείρησής σας.

Όλα τα προαναφερθέντα παρέχονται στους χρήστες εντελώς δωρεάν, ενώ παράλληλα επιτρέπει τον διαμοιρασμό αρχείων εύκολα και γρήγορα με αποστολή υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων με slides και γενικότερα περιεχομένου χωρητικότητας έως άνω των 100MB.

Η επιτυχημένη πορεία του project προκάλεσε το ενδιαφέρον το 2014 στην εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Meta (τότε Facebook) να προχωρήσει στην εξαγορά του WhatsApp για το ποσό – μαμούθ των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που με την εμπειρία που είχε με το Facebook Messenger οδήγησε την νεοαποκτηθείς πλατφόρμα του στην κορυφή, κάνοντάς την το δημοφιλέστερο messenger app στον πλανήτη.

Σε γενικό πλαίσιο παρέχει στους χρήστες του μηνύματα κειμένου, βίντεο, ηχητικά μηνύματα, αυτοκόλλητα (stickers), εικόνες, φωτογραφίες, βίντεο από την κάμερα / συσκευή σου, GIF εικόνες/βίντεο, αρχεία και live διαμοιρασμό της τοποθεσίας σου στον χάρτη, ενώ διατίθεται σε iOS, Android, Windows, Mac και σε Web έκδοση.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν την τεράστια δημοτικότητα του WhatsApp αφού πάνω από 30 εκατομμύρια μηνύματα στέλνονται κάθε λεπτό μέσω της… πράσινης πλατφόρμας από τους χρήστες της, ενώ πλέον γίνεται πασιφανές ο λόγος που βρίσκεται στην τρίτη θέση των εφαρμογών με τα περισσότερα «κατεβάσματα» στον κόσμο και γιατί διατίθεται σε 60 διαφορετικές γλώσσες.

Παρόλα αυτά, η διευκόλυνση που παρέχει στην καθημερινότητα των ανθρώπων δεν εκτιμάται από όλους, αφού στην Κίνα, στο Μπανγκλαντές, στο Ιράν, στη Συρία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και στη Βόρεια Κορέα έχει απαγορευτεί η ολική χρησιμοποίησή του για διαφορετικούς κυβερνητικούς λόγους και ανησυχίες, με την εφαρμογή να θεωρείται…. δικαίως ως η πιο μπαναρισμένη στον πλανήτη.

Snapchat

Το Snapchat είναι μία εφαρμογή εικόνας και ανταλλαγής μηνυμάτων η οποία συνδέει τους ανθρώπους με τους φίλους τους, με το περιεχόμενο που δημιουργούν να είναι διαθέσιμο για λίγο χρόνο. Οι τρεις ιδρυτές του είχαν δημιουργήσει 34 διαφορετικά projects πριν έρθει η τρομακτική επιτυχία του.

Το… κίτρινο social media μπήκε στη ζωή μας το 2011 και εδρεύει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του με άλλο όνομα και συγκεκριμένα Picaboo, αλλά μετονομάστηκε το 2012 σε αυτό που όλοι το γνωρίσαμε και το χρησιμοποιούμε. Αν και πλέον δεν βρίσκεται στο peak της πορείας του, έχει καθιερώσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 350 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών στην πλατφόρμα του σε μηναία βάση, όντας μία από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές στον πλανήτη.

Οι χρήστες μοιράζονται μηνύματα εικόνων και βίντεο που ονομάζονται snaps και μπορούν να «στολιστούν» με αυτοκόλλητα, κείμενο, φίλτρα και άλλα εφέ. Η φρενίτιδα τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ακόμα και σήμερα, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία πέντε δισεκατομμύρια δημιουργούνται κάθε ημέρα, αφού ο κόσμος λατρεύει να δείχνει με μικρά στιγμιότυπα τις ενέργειες που πραγματοποιεί.

Παράλληλα, υπάρχει και το My Story, εφάμιλλο με αυτό του Instagram, είναι δηλαδή οι κλασικές ιστορίες οι οποίες με την ανάρτησή τους είναι διαθέσιμες σε όλους τους φίλους του χρήστη, μπορούν να προβληθούν άπειρες φορές και έχουν διάρκεια 24 ώρες.

Εφόσον κάνεις για τουλάχιστον 3 μέρες Snaps με τους φίλους σου, συνδέεσαι στα snapstreaks και δίπλα από το όνομα του φίλου σου εμφανίζεται ένα emoji φωτιάς. Αυτή η λειτουργία παραμένει και μετράει τις συνεχόμενες ημέρες που αδιάκοπα στέλνετε ο ένας στον άλλον. Όλο αυτό σταματάει, όταν κάποια μέρα κανένας από τους δύο δεν στέλνει στον άλλον, με την… πυρκαγιά να εξαφανίζεται και το κοντέρ να δείχνει πλέον στο μηδέν.

Όπως και σε άλλες εφαρμογές, έτσι και στο Snapchat υπάρχει η δυνατότητα των Memories, με την οποία τα άτομα μπορούν να ανεβάζουν το περιεχόμενο τους (φωτογραφίες, βίντεο και άλλα) και να το αποθηκεύουν στη συσκευή τους ως Αναμνήσεις.

Το Chat αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πλατφόρμας, μέσα από το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί συζήτηση με μηνύματα κειμένου, βίντεο, αυτοκόλλητα, περιεχόμενο από την συλλογή σας, ενώ είναι εφικτή η φωνητική και βίντεο κλήση προς τους φίλους σας.

Οι γυναίκες κυριαρχούν στην εφαρμογή, αποτελώντας το 54,4% των χρηστών της, ενώ το 44,6% των χρηστών είναι άνδρες. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του η μεταξύ τους διαφορά ήταν μεγαλύτερη αφού το ποσοστό του γυναικείου φύλου είχε φτάσει κοντά στο 70%. Αν έχετε επιχείρηση με προϊόντα που αρέσουν στο… ωραίο φύλο, τότε το Snapchat είναι ο ιδανικός χώρος για να αναπτύξετε την διαφημιστική σας καμπάνια.

Μέσα στην εφαρμογή υπάρχει ένα σκορ το οποίο αποτελεί το άθροισμα όλων των snaps που έχει δημιουργήσει και στείλει ο χρήστης σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην πλατφόρμα, καθώς και όσων έχει λάβει και προβάλει από τους φίλους του.

Ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν συναντάμε συχνά στα υπόλοιπα social media είναι η LIVE μετάδοση της τοποθεσίας των χρηστών σε πραγματικό χάρτη. Μέσα από αυτήν την λειτουργία, μπορείς να παρακολουθήσεις ζωντανά που βρίσκεται ο φίλος σου, αν φυσικά την έχει ενεργοποιήσει και αυτός από τη συσκευή του. Βέβαια, οι περισσότεροι προτιμούν και την αφήνουν απενεργοποιημένη για… ευνόητους λόγους!

 

MVP Media
MVP Media
https://mvpmedia.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *