Back

Τα πιο επιδραστικά Social Media (vol. 1)

Στην εποχή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει τον χώρο του διαδικτύου και μονοτονούν το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας, καθώς δια μέσου αυτών επικοινωνούν, δουλεύουν, κάνουν γνωριμίες και εξερευνούν τις δυνατότητες που αυτά τους προσδίδουν. Ορισμένα social media δεν άντεξαν στο χρόνο, άλλα κατάφεραν να επικρατήσουν στον μεγάλο ανταγωνισμό και πρωτοστατούν μέχρι και σήμερα, ενώ το μέλλον σε αυτόν τον κλάδο προμηνύεται συναρπαστικό.

Facebook

Η πολυσυζητημένη πλατφόρμα του Μαρκ Ζούκεμπεργκ είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Περαιτέρω συστάσεις δεν χρειάζονται, αφού περισσότεροι από 2.89 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει μέλη του Facebook, κάτι που μεταφράζεται σε πραγματικά μεγέθη ως το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν και πλέον δεν υφίσταται η φρενίτιδα που υπήρχε πριν μερικά χρόνια με το «FB», πολλές φορές μέσα στη μέρα μας όλοι θα «τσεκάρουμε» την επικαιρότητα, θα κοινοποιήσουμε περιεχόμενο, θα προσθέσουμε κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και GIFs, ενώ θα αλληλοεπιδράσουμε σε αυτά που μας κάνουν εντύπωση.

Μην ξεχνάτε ότι το Facebook έκανε την είσοδο του στις ζωές μας το μακρινό 2004, ενώ μετά από 18 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας έχει καταφέρει να διατηρεί 2.74 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηναία βάση.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το αρχικό όνομα της εταιρείας ήταν το Facemash, το οποίο στη συνέχεια άλλαξε σε «The Facebook».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον fact για το δημοφιλές social media είναι ότι η αρχική χρήση του απευθυνόταν αποκλειστικά για τους σπουδαστές του Harvard University, στο οποίο φοίτησε και ο ιδρυτής του.

Το Μάρτιο του 2004 έγινε διαθέσιμο σε περισσότερα πανεπιστήμια και συγκεκριμένα στης Κολούμπια, Γέιλ και Στάνφορντ, ενώ στο κοντινό μέλλον άνοιξε τις πόρτες του σε όλα τα πανεπιστήμια του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2006, άρχισε να μορφοποιείται στο πλαίσιο που το γνωρίσαμε, καθώς έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους που είναι τουλάχιστον 13 ετών να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό με μία μόνο έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ορισμένοι προτιμούν να χρησιμοποιούν το Facebook είναι ότι μπορούν να συναντήσουν κάθε είδους κοινό και αυτό οφείλεται στο πλήθος του κόσμου που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα καθώς και στην ποικιλομορφία αυτού. 

Οι περισσότεροι χρήστες, ποσοστό 98.5% μπαίνουν στο Facebook μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, ενώ κατά 81.8% το χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την χρήση της πλατφόρμας.

Τα προηγούμενα χρόνια, το Facebook προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές του αλγορίθμου του, με τις οποίες μειώθηκε αυτόματα η οργανική απήχηση των δημοσιεύσεων που αναρτώνται καθημερινά.

Γενεσιουργός αιτία ήταν ο γιγαντιαίος αριθμός των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν, ενώ η μεταβολή αυτή πραγματοποιήθηκε για να μειωθεί το spam στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο.

Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος που διεκδικούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προώθηση του content τους, τόσο μεγαλύτερος και πιο δύσκολος θα είναι ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει μεταξύ όλων αυτών.

Αν ελπίζετε να γίνετε viral μέσω του Facebook ή να μεγαλώσετε την απήχηση ενός project σας ως ένας απλός creator, δεν είναι η καλύτερη ιδέα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Συνεπώς, η τεράστια διαφημιστική δυναμική καθώς και η πληθώρα των social media εργαλείων που προσδίδει στους χρήστες του κάνει το FB πιο business social media και ξεφεύγει από την απλή χρήση που έχουμε συνηθίσει.

Youtube

Όταν μιλάμε για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «YT» κυριαρχεί στην κοινοποίηση περιεχομένου με βίντεο.

Η… βίντεο-κεντρική πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να ποστάρουν, να σχολιάσουν, να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά για αυτό που παρακολουθούν.

Το content που περιέχει μπορεί να είναι κάθε είδους, όπως τηλεοπτικά show, vlogs, εκπαιδευτικό περιεχόμενο, live streams, τρέιλερ ταινιών και άλλα πολλά.

Παράλληλα, το Youtube λειτουργεί και ως μια μαζική μηχανή αναζήτησης όπως για παράδειγμα είναι το Google, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το SEO μια σημαντική υπόθεση του για τους δημιουργούς περιεχομένου.

Το κόκκινο social media δημιουργήθηκε το 2005 και εδρεύει στο Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχοντας καταφέρει να διατηρήσει τον εξωπραγματικό αριθμό των 2 δισεκατομμυρίων ενεργών χρηστών σε μηναία βάση.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά είναι ότι το Youtube χρησιμοποιεί τις προτιμήσεις σου από τα βίντεο που επιλέγεις να δεις και σου παρουσιάζει νέα, με ανάλογο περιεχόμενο είτε κατά τη διάρκεια του ή είτε μετά την προβολή των τωρινών.

Παράλληλα, περιέχει LIVE μεταδόσεις με τις οποίες ο κάθε creator παρουσιάζει το περιεχόμενό του σε πραγματικό χρόνο στο κοινό και δημιουργεί μία αλληλοεπιδραστική εμπειρία με αυτό, αφού δίνει τη δυνατότητα στους viewers να αντιδράσουν και να σχολιάσουν εκείνη τη στιγμή.

Αφότου φτάσει το κανάλι του δημιουργού τους 1.000 συνδρομητές (subscribers), μπορεί να δημοσιεύσει κείμενο, φωτογραφίες, GIFs, Live βίντεο και άλλα πολλά για να είναι διαθέσιμα στο Community που έχει χτίσει.

Για τις περισσότερες επιχειρήσεις στην αγορά, η εν λόγω social media πλατφόρμα αποτελεί την κορυφαία διαφημιστική λύση αφού μπορεί να προωθήσει με επιτυχία το προϊόν τους, με εικόνα και ήχο.

Από την άλλη πλευρά, το Youtube μπορεί να γίνει πολύ κουραστικό και ταυτόχρονα να υποβαθμίσει την ποιότητά του αφού 500 ώρες διάρκειας βίντεο δημοσιεύεται κάθε λεπτό στην πλατφόρμα από τους creators. Το εν λόγω περιεχόμενο δεν είναι πάντα υψηλής ποιότητας και είναι πιθανό να μην τραβήξει την προσοχή σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τόσο πολύ περιεχόμενο στο YouTube, δεν είναι όλα τα βίντεο κατάλληλα για όλους, ειδικά για παιδιά κάτω των 13 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, όπως η Ασφαλής λειτουργία, για να περιορίσετε τους τύπους βίντεο που μπορεί να δει. 

Στα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας συμπεριλαμβάνεται ότι η χρήση της είναι δωρεάν και δεν απαιτεί το παραμικρό κόστος, ενώ παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το ανέβασμα του περιεχομένου είναι απλοϊκός και δεν χρειάζεται να υπάρχει εξειδίκευση σε κάποιον τομέα.

Μέσω αυτού, οι creators μπορούν να δημιουργούν έσοδα μέσω διαφημίσεων και χορηγιών που παίζουν κατά τη διάρκεια των βίντεο τους, ενώ μπορούν καθημερινά να προσελκύουν νέο κόσμο στο κανάλι τους αφού μπορεί το περιεχόμενο τους να προβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, μη βάζοντας όρια και φραγμούς στην περαιτέρω γιγάντωσή του.

Παρόλα αυτά, το υλικό ορισμένων δημιουργών μπορεί να περιέχει χυδαιότητα ή να προωθεί τον εκφοβισμό και τη δυσφήμιση ενός ανθρώπου ή μιας ιδέας. 

Μην ξεχνάμε φυσικά ότι επειδή κάθε λεπτό δημοσιεύονται εκατομμύρια βίντεο στην πλατφόρμα του Youtube, το γεγονός αυτό δημιουργεί πάρα πολλή απόσπαση της προσοχής των viewers, ενώ μέσα σε αυτό το τεράστιο πλήθος των creators είναι σχετικά δύσκολο να ανέβεις σε απήχηση και views, με αποτέλεσμα το να βγάλεις λεφτά από όλο αυτό να μην είναι και η πιο εύκολη διαδικασία.

Messenger

Το Messenger, που ξεκίνησε ως Facebook Chat, είναι μία εφαρμογή και πλατφόρμα μηνυμάτων.

Παλιότερα για να είχες Messenger θα έπρεπε αναγκαστικά να έχεις δημιουργήσει και έναν Facebook λογαριασμό. Πλέον αυτό δεν υφίσταται, αφού δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχεις έναν FB λογαριασμό για να χρησιμοποιήσεις αυτό το κοινωνικό δίκτυο.

Μέσα από αυτό οι χρήστες του μπορούν να επικοινωνήσουν με άλλους δια μέσου μηνυμάτων με κείμενο, ήχο ή και βιντεοσυνομιλία.

Η εν λόγω πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, μπορούν επίσης να μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο, αυτοκόλλητα και άλλες μορφές αρχείων.

Το Messenger αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, με την πιο πρόσφατη ενημέρωσή του να το κάνει πιο ελαφρύ και γρήγορο, δίνοντας προτεραιότητα σε μια σειρά από χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των chatbot που είχαν γίνει αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής επικοινωνίας πελατών πολλών επιχειρήσεων.

Το μπλε social media δημιουργήθηκε το 2011 και εδρεύει στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αριθμεί περισσότερους από 1.3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηναία βάση.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι ότι σε μερικές χώρες του κόσμου, οι χρήστες του μπορούν να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον συνδέοντας απλά την τραπεζική τους κάρτα ή τον PayPal λογαριασμό τους για να πληρώσουν.

Παράλληλα, προσφέρει κοινή χρήση τοποθεσίας, ένα θαυματουργό εργαλείο για την κοινωνία, αφού διευκολύνει τους φίλους ή τους συνεργάτες σας να σας βρουν σε πραγματικό χρόνο.

Τα καινούρια Messenger Rooms, θα μπορούσε να φανούν χρήσιμα και σε εταιρικό πλαίσιο, είναι ομαδικές συνομιλίες μέσω βίντεο στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν ως και 50 άτομα τη φορά, ενώ η λειτουργία τους μοιάζει με το Webex, Zoom και το Google Meet.

Το Messenger είναι ιδανικό για τις επιχειρήσεις αφού πελάτες οι οποίοι έχουν ήδη λογαριασμό στο Facebook, θέλουν έναν εύκολο και βολικό τρόπος προσέγγισης και συνεχής επικοινωνίας.

Παράλληλα, λύνει τα χέρια στις επιχειρήσεις, αφού τα εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτές είναι πολλά και χρήσιμα στο πλαίσιο της εργασίας τους. Ορισμένα από αυτά είναι η παρακολούθηση των αγορών με στατιστικά στοιχεία, οι ειδοποιήσεις και η απευθείας σύνδεση των πελατών με τους εκπροσώπους των εταιρειών με απώτερο σκοπό την ολική εξυπηρέτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 7 δισεκατομμύρια συζητήσεις δημιουργούνται στο Messenger σε καθημερινή βάση, κάτι που ισοδυναμεί με πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια συνομιλίες κάθε χρόνο. Εάν συγκρίνουμε αυτό το στατιστικό στοιχείο με τον αριθμό των ενεργών χρηστών, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, κατά μέσο όρο, κάθε χρήστης έχει πάνω από 5 συνομιλίες στο Messenger κάθε μέρα.

Τέλος, το 2017 το Facebook λάνσαρε το Messenger Kids, ως απάντηση στην τεράστια ζήτηση των γονέων να έχουν μια εφαρμογή που θα περιέχει ασφαλές περιεχόμενο και ομαλή περιήγηση για τα παιδιά τους.

Η εν λόγω πλατφόρμα ολοένα και μεγαλώνει, αφού προσδίδει ένα έξτρα επίπεδο ασφάλειας και προστασίας για τα παιδιά κάτω των 13 ετών που δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιούν, έχοντας φτάσει πλέον στο σημείο να έχει αγαπηθεί από πληθώρα οικογενειών και να αριθμεί πάνω από 7 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Reddit

Το ιστορικό Reddit, είναι από τα παλιότερα social media και θεωρείται δικαίως ως… το πρωτοσέλιδο του διαδικτύου. Είναι ένα φόρουμ όπου οι χρήστες του συμμετέχουν σε χιλιάδες community ονόματι subreddits και καλύπτουν με τις απόψεις τους διάφορα θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο.

Το περιεχόμενο δημιουργείται από χρήστες και περιλαμβάνει γραπτές αναρτήσεις, συζητήσεις, φωτογραφίες, βίντεο και συνδέσμους σε άρθρα.

Δημιουργήθηκε το μακρινό 2005 και εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αν και δεν ακολουθεί την συνηθισμένη τακτική και τον τρόπο λειτουργίας των κλασικών social media (Facebook, Instagram, Tik Tok), έχει καταφέρει να διατηρήσει το κοινό του σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα έχει 430 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηναία βάση.

Ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι το Ask Me Anything (AMAs) που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν ζωντανή συνομιλία με γνωστά πρόσωπα όπως πολιτικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς ή ανθρώπους με ενδιαφέροντα επαγγέλματα.

Οι χρήστες του Reddit δημιουργούν συνεχώς νέες συζητήσεις στην πλατφόρμα με οποιοδήποτε θέμα μπορεί να απασχολεί την επικαιρότητα και όχι μόνο. Έπειτα, τις συζητήσεις αυτές τις εντάσσουν μέσα σε subreddits, οι οποίες λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες, τους δικούς τους διαχειριστές με τον αριθμό τους σήμερα να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέρουσα στατιστικά για το πορτοκαλί social media είναι ότι το 58% των χρηστών του ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18 με 29 χρονών, ενώ σε γενικό πλαίσιο το 63% ανήκει στο κάτω των 25 ετών.

Παράλληλα, έχει 81% στους returning users, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι μπαίνουν στο Reddit δεν… ξεκολλάνε με τίποτα, αφού η ιδιαιτερότητα της πλατφόρμας καθώς και οι νέες πληροφορίες που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση τους προκαλεί ενδιαφέρον για περαιτέρω ενασχόληση.

Αν και παλιότερα η χρήση του γινόταν στο μεγαλύτερο βαθμό αποκλειστικά από desktop, πλέον μπορείς να περιηγηθείς σε αυτό από οποιαδήποτε συσκευή. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια διαχρονικά… desktopκεντρική πλατφόρμα το 40% των χρηστών της έχει φτάσει πλέον στο σημείο να το χρησιμοποίει μέσω app για κινητά.

Η διαφοροποίηση του σε σχέση με τα άλλα social media παρουσιάζεται στο 62% των χρηστών που εισέρχονται καθημερινά για να διαβάσουν ειδήσεις, καθώς και να ενημερωθούν περαιτέρω γι’ αυτές από τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ενώ με την αλληλεπίδραση των ίδιων με τους άλλους χρήστες θα δημιουργηθούν νέες απόψεις πάνω στο επίμαχο θέμα.

Συνολικά το Reddit αριθμεί πάνω από 150 χιλιάδες ενεργές κοινότητες (subreddits) τις οποίες διαχειρίζονται πάνω από 90.000 διαχειριστές (moderators), ενώ το 53% αποτελείται από το ανδρικό φύλο, με το 47% να είναι γυναίκες.

Η μαθησιακή του λειτουργία μέσα από την οποία μπορείς ο ίδιος να ενημερωθείς για ένα θέμα που πιθανώς σε ταλανίζει σε πραγματικό χρόνο, έχει οδηγήσει την πλατφόρμα να δέχεται ετήσια 82 δισεκατομμύρια προβολές στις σελίδες της, ένα στατιστικό που δείχνει την πραγματική αξία του περιεχομένου, αφού με μία απλή ερώτηση στις μηχανές αναζήτησης μπορείς να βρεις τη λύση στο θέμα σου μέσα από ένα απλό κλικ στο Reddit. Και αυτό γιατί υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία στις συζητήσεις, με ανθρώπους από όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου, με τις δικές τους συνήθειες και τον δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα, να συντελούν στο να ακούγονται ενδιαφέρον απόψεις με τις οποίες ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Με τους χρήστες του διαδικτύου να αφιερώνουν κατά μέσο όρο 151 λεπτά την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε την τέλεια ευκαιρία να τους μετατρέψετε σε πιστούς πελάτες. Έχετε μια επιχείρηση και θέλετε να κάνετε το… μπαμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε ή πώς να το κάνετε σωστά. Εδώ είναι που ένα Social Media Marketing Agency αναλαμβάνει να σώσει την κατάσταση.

Αλλά, τι ακριβώς κάνει ένα Social Media Marketing Agency; Find out here

MVP Media
MVP Media
https://mvpmedia.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *