Back

Email Marketing; Το χρειάζεστε!

Ένας από τους οικονομικότερους και επιτυχημένους τρόπους προσέγγισης νέων πελατών είναι η χρήση του email marketing για την επιχείρησή σου.

Η επιλογή του αποτελεί μονόδρομο για τις περισσότερες επιχειρήσεις στην αγορά, αφού είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις φθηνότερες μεθόδους για ανάπτυξη σχέσεων με πελάτες, καθώς όλοι έχουμε μία διαδικτυακή ταυτότητα μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας, με την οποία καθημερινά ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε και μαθαίνουμε για νέες ευκαιρίες.

Η MVP Media ετοίμασε τον κατάλληλο οδηγό για μία από τις κορυφαίες digital marketing στρατηγικές που κυκλοφορούν, με πλήρη ανάλυση καθώς και τι πρέπει να αποφύγετε για να επιτύχετε με αυτή.

Τι είναι το Email Marketing;

Τι και αν δεν χρησιμοποιούμε πλέον τόσο εντατικά το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο; Μπορεί οι καιροί να αλλάξαν και οι κορυφαίες Social Media πλατφόρμες (Facebook, Instagram, Tik Tok, Youtube) να κυριαρχούν στις διαδικτυακές ζωές μας, αλλά ο… παλιός είναι αλλιώς.

Το email marketing, ή όπως λέμε στην γλώσσα μας μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι κάτι πιο προφανές από αυτό που έχεις σκεφτεί ήδη. Με απλά λόγια, η αποστολή ενός email σε έναν πιθανό ή υπάρχων πελάτη θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες τακτικές marketing που πρωτοστατούν μέχρι και σήμερα στην ανταγωνιστική αγορά.

Πως μπορεί να επιτευχθεί;

Και αφού σε πείσαμε να το βάλεις στο πλάνο της επιχείρησής σου πρέπει να σου αναλύσουμε και μερικούς τρόπους με τους οποίους γίνεται η ορθή χρήση του.

Πρώτα απ’ όλα, αναπόσπαστο κομμάτι της τακτικής αυτής είναι τα Newsletters. Τα λεγόμενα και ως ενημερωτικά δελτία, αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται ανά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για παράδειγμα μία φορά τη βδομάδα, δύο φορές το μήνα και περιέχουν νέες ειδήσεις που αφορούν το brand σου. Συνήθως, οι πελάτες οι οποίοι λαμβάνουν τα συγκεκριμένα emails έχουν γίνει συνδρομητές στην υπηρεσία σου και ενδιαφέρονται για το νέο υλικό σου σε συγκεκριμένη χρονική βάση.

Επιπλέον, δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν τα Τransactional emails ή αλλιώς και ως email συναλλαγών που αποσκοπούν στην ενημέρωση των πελατών για την επιβεβαίωση συναλλαγών τους με την υπηρεσία όπου είναι εγγεγραμμένοι, για παράδειγμα δέχονται ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο περιλαμβάνει απόδειξη για την πληρωμή της συνδρομής τους για το μήνα Σεπτέμβριο.

Τέλος, αξιοσημείωτο ρόλο παίζουν και τα direct emails ή άμεσα emails που χρησιμοποιούνται για την αποστολή νέων προσφορών στους πελάτες της επιχείρησης αλλά και σε ενδεχόμενους νέους που θα τους προσελκύσει το πλασάρισμα που γίνεται μέσα από αυτό το μήνυμα.

Λέξεις – κλειδιά για την μύηση στο email Marketing

Open Rate: Είναι ένας ποσοστιαίος αριθμός, ο οποίος δείχνει το πόσα άτομα από το γενικό σύνολο στο οποίο στάλθηκε το email, άνοιξαν το εν λόγω μήνυμα.

CTR: Το Click-through rate είναι το ποσοστό που προκύπτει από το πλήθος των ατόμων που αλληλοεπίδρασαν με κλικ στο μήνυμα δια των ατόμων που απλά άνοιξαν το email.

CTA: Η τακτική Call-to-action χρησιμοποιείται συχνά και δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να προβεί σε ενέργειες όπως download, τηλεφωνήστε τώρα, αγοράστε τώρα.

Conversion Rate: Είναι το ποσοστό που δείχνει πόσοι από αυτούς που έλαβαν το email αντέδρασαν στην Call to Action ενέργεια που τους δώσατε τη δυνατότητα να προβούν.

Unsubscribe/Opt-out: Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν από εδώ και στο εξής οι παραλήπτες των ενημερωτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας να σταματήσουν να τα λαμβάνουν.

CPM: Το cost per mille ή αλλιώς cost per 1000 impressions είναι το συνολικό ποσό που δαπανείται για κάθε 1.000 εμφανίσεις της διαφήμισής σας.

Bounce Rate: Είναι το ποσοστό που υπολογίζεται από το πλήθος των μη παραληφθέντων email για διάφορους λόγους, για παράδειγμα λάθος διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μη ανταπόκριση server παραλήπτη, δια τον αριθμό των ατόμων που στάλθηκε το μήνυμα.

Spam: Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μηνύματά μας καταλήγουν στα ανεπιθύμητα email των παραληπτών μας. Συνεπώς, θα πρέπει να χτίζουμε με τέτοιο τρόπο τα email μας, ώστε να παραλείπονται τυχόν λάθη που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ανάλογα ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Πως δουλεύει σωστά το Μάρκετινγκ Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου

Ξεκίνα με την δική ΣΟΥ λίστα πελατών

Μην ξεχνάς ένα πράγμα! Αν μέσα στη λίστα των ατόμων στους οποίους στέλνεις το ενημερωτικό σου μήνυμα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο που θες να προωθήσεις, τότε τζάμπα κόπος. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έχεις τους σωστούς ανθρώπους στη λίστα σου, το κατάλληλο στοχευμένο κοινό που ασχολείται με το προϊόν σου και που θα ήταν πιθανόν να αντιδράσει πιο εύκολα σε μια προσέγγιση από μέρους σου.

Αυθεντικότητα και σεβασμός

Το email που αποστέλλεται στους υφιστάμενους ή πιθανούς πελάτες θα πρέπει να διακρίνεται από σχετικότητα προς το αντικείμενο και «ειλικρίνεια» προς το πρόσωπο των αναγνωστών. Και αυτό, γιατί, πέρα από το ότι δεν επιτρέπεται η προώθηση λανθασμένων ή παραπλανητικών μηνυμάτων, ένα σοβαρό και στοχευμένο μήνυμα θα εκτιμηθεί από αυτόν που θα το διαβάσει και θα κάνει πιο εύκολη την αλληλεπίδρασή του με αυτό.

Το κατάλληλο content στο email σου

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο θα στείλετε στους πελάτες σας θα πρέπει να είναι άρτια δομημένο με κάποια βασικά χαρακτηριστικά ώστε να επιτύχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την τακτική που ακολουθούμε.

Ο κατάλληλος τίτλος / επικεφαλίδα στο μήνυμά σας αποτελεί το Α και το Ω για την εικόνα του, καθώς προϊδεάζει τον αναγνώστη και του κινεί το ενδιαφέρον να ενασχοληθεί με αυτό περαιτέρω.

Οφείλει να περιέχει ένα απλό και άμεσο περιεχόμενο, χωρίς έξτρα πληροφορίες που πιθανόν να κουράσουν τον πελάτη.

Να συμπεριλαμβάνεται η αξία του αντικειμένου καθώς και ένα Call to Action κουμπί, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για άμεση αλληλεπίδραση με το προϊόν.

Τα emails και σε mobile έκδοση

Στην εποχή μας όπου η χρήση των κινητών τηλεφώνων ή αλλιώς smartphones έχει κατακτήσει την κοινωνία δεν θα έπρεπε να παραλειφθεί η προσέγγιση πελατών μέσω αυτών σε email marketing.

Συνεπώς, θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο και για κινητές συσκευές ώστε να παρουσιάζεται στους πελάτες και αυτή η εκδοχή με άρτια ταχύτητα, call to action κουμπί καθώς και το ανάλογο κείμενο.

Πρέπει να τεστάρεις για να μάθεις

Στοχεύοντας πάντα στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα γίνουν λάθη, συνεπώς απαιτούνται συνεχείς δοκιμές για να εξακριβωθεί η καλύτερη λύση για την καμπάνια σου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν έχουν σχέση με το περιεχόμενο, τον τίτλο, το θέμα, τη δομή αλλά και τα συνημμένα του email.

Όρισε το προσωπικό σου χρονοδιάγραμμα

Σε κάθε ενέργεια που αφορά την επιχείρησή σου θα πρέπει να επιλέγεις την ποσότητα, την ποιότητα αλλά και το πότε θα χρησιμοποιείς την τακτική αυτή. Η απόφαση για το κάθε πότε θα στέλνεις emails είναι μία από τις σημαντικότερες και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους.

Κράτησε στατιστικά των ενεργειών σου

Στο ταξίδι της επιχείρησής σου θα δοκιμάσεις πολλές ενέργειες στο δρόμο προς την επιτυχία. Πρέπει να καταγράφεις εξονυχιστικά τα στατιστικά στοιχεία, για να μπορέσεις να καταλάβεις ποιο είναι το καλύτερο μονοπάτι για σένα καθώς και για να αποφύγεις την λανθασμένη σπατάλη χρόνου, κόπου και χρημάτων.

Γιατί τα emails μου καταλήγουν στα spam;

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα μηνύματά μας καταλήγουν στα λεγόμενα και ως ανεπιθύμητα. Ας δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό.

Δεν στοχεύεις στο κατάλληλο κοινό

Θυμάσαι που νωρίτερα αναφέραμε ότι παίζει σημαντικό ρόλο να δημιουργείς τη δική σου λίστα, με το δικό σου στοχευμένο κοινό;

Όταν, λοιπόν, συμβαίνει αυτό οδηγείσαι σε μία κατάσταση χαμηλού βαθμού engagement που έχει ως αποτέλεσμα να μαρκάρονται τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως σπαμ.

Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι στην προσπάθεια για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα προσθέτονται στη λίστα ενός brand και άτομα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, μόνο και μόνο για να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, αλλά όπως είπαμε δεν είναι σωστή τακτική και φέρνει ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Συνεπώς, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο προϊόν και να στοχεύουμε στην προσέγγιση ατόμων που έχουν έστω και μια ισχνή σχέση με αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε.

Μεγάλη προσοχή στον αποστολέα

Χρησιμοποιείστε διεύθυνση σχετική με την ιστοσελίδα σας και αποφύγετε να ορίσετε προσωπική διεύθυνση (gmail, hotmail,yahoo). Η αποστολή θα πρέπει να γίνεται με την εταιρική σας ταυτότητα δια μέσου του business σας email.

Αποφεύγετε τα κεφαλαία γράμματα

Η χρησιμοποίηση κεφαλαίων γραμμάτων και ειδικά στο πλαίσιο του θέματος του μηνύματος, βάζει σε… περιπέτειες το email σας να βρεθεί μια και καλή στα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Να δίνετε την δυνατότητα για Unsubscribe

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την επιλογή για Subscribe και Unsubscribe στον χώρο του Youtube αλλά στο email marketing παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του. Η δυνατότητα να μπορεί να απεγγραφεί ο αναγνώστης από την υπηρεσία σας προσδίδει στο email σας σοβαρότητα και κερδίζει πόντους ώστε να μην βρεθεί στη λίστα των ανεπιθύμητων.

Μακριά από απαγορευμένες λέξεις και εκφράσεις

Το email δεν πρέπει να περιέχει βωμολοχίες, καθώς και εκφράσεις που βρίσκονται συχνά σε παρεμφερή spam μηνύματα όπως για παράδειγμα «Βγάλτε λεφτά από το σπίτι σε 1 μήνα», «Κερδίσατε σε ένα διαγωνισμό 10.000 ευρώ», «Είστε ο μεγάλος νικητής για το δώρο του μήνα» και άλλες τέτοιες επικίνδυνες προτάσεις για το προσεγμένο περιεχόμενο που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με καθαρότητα και σαφήνεια.

Ιδιαίτερη προσοχή στα Links

Όπως είναι λογικό, στη σύνταξη ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πέρα από το κείμενο, τις εικόνες, στο περιεχόμενο είναι πιθανό να συγκαταλεχθεί και κάποιος σύνδεσμος που θα παραπέμπει τον αναγνώστη σε κάποια άλλη ιστοσελίδα για περαιτέρω πληροφόρηση του αντικειμένου.

Μην ξεχνάτε ότι τα Links που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ιστοσελίδα που θέλετε να παραπέμψετε τους πελάτες σας, δηλαδή να παραθέτονται όπως είναι. Η χρησιμοποίηση υπηρεσιών συντόμευσης συνδέσμων όπως για παράδειγμα το bitly, shorturl, cuttly κρίνεται ακατάλληλη για την αποστολή τέτοιων email διότι η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται επανειλημμένα από scammers και spammers που έχουν ως στόχο την παραπλάνηση των αναγνωστών και όχι την πολύτιμη πληροφόρησή τους.

Προσεγμένο κείμενο με σωστή ορθογραφία

Ένα κείμενο γεμάτο συντακτικά λάθη, με πολλά σημεία στίξης και λανθασμένη ορθογραφία σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο για την τακτική του email marketing. Οφείλει να είναι περιεκτικό, χωρίς υπερβολική χρήση σημείων στίξης και με ορθή σύνταξη και ορθογραφία, για να μην μπει στο… μάτι των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και καταλήξει εκεί.

Τα μεγάλα οφέλη του email marketing

Όλα όσα προαναφέραμε επικροτούν την άποψη ότι η εν λόγω τακτική είναι μία από -αν όχι η κορυφαία- τις αποτελεσματικότερες μεθόδους μάρκετινγκ.

Συνεπώς, θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε πλήρως το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας καθώς και για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους υφιστάμενους πελάτες σας, αλλά και για την δημιουργία νέων.

Μην ξεχνάτε, ότι δεν υπάρχουν περιττά έξοδα για την λειτουργία της τακτικής αυτής (για παράδειγμα χρέωσης αποστολής, γραμματόσημα), είναι άμεσο και οικονομικό, ενώ παρέχει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία που σας βοηθούν να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για την επιχείρησή σας.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να αυτοματοποιηθεί και η αποστολή των email να γίνεται ανά συγκεκριμένη χρονική περίοδο, την οποία εσείς έχετε επιλέξει, με σκοπό να εξοικονομείται αρκετός χρόνος από τους ιθύνοντες της προσπάθειας και διαμοιρασμός του σε άλλες ενέργειες.

Η ελευθερία που παρέχεται στην μορφοποίησή του είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ότι έχει μεγάλη απόδοση και αναγνωσιμότητα, καθώς είναι προσωποποιημένο στον κάθε πελάτη, με αποτέλεσμα να του κινεί το ενδιαφέρον για περαιτέρω πληροφόρηση.

Το γεγονός ότι συνδέεται εύκολα με τα κυρίαρχα Social Media (Facebook, Instagram, Tik Tok και άλλα) δίνει τη δυνατότητα για επικοινωνία με τους υφιστάμενους πελάτες καθώς και την προώθηση μέσω των κοινωνικών δικτύων σε πιθανούς νέους.

Τα στατιστικά στοιχεία που σας προσδίδει το email marketing, μέσα από τα εργαλεία του, σας παρουσιάζει μια μεγάλη μεταβολή στην επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, με την αλληλεπίδραση με το περιεχόμενό σας να έχει αυξηθεί για τα καλά.

Το να μπορείτε να επικοινωνείτε τις σκέψεις και τα μελλοντικά σχέδιά σας στον επιχειρηματικό σας περίγυρο, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενισχύει το κύρος της επιχείρησής σας, συντελεί στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εταιρικής ταυτότητας.

Το email marketing αποτελεί μονόδρομο

Το email marketing προσφέρει μια τεράστια γκάμα από δυνατότητες και ευκαιρίες (δοκιμές για νέα προϊόντα, εξατομικευμένα μηνύματα, διαφημιστικές καμπάνιες) για κάθε εταιρεία που προσπαθεί να ξεχωρίσει στην ανταγωνιστική αγορά του κλάδου της και προκειμένου να επιτύχει, απαιτούνται οι κατάλληλοι ψηφιακοί συνοδοιπόροι στο ταξίδι που πραγματοποιεί η επιχείρηση μέσα στον χρόνο.

Στην τεχνολογική εποχή μας, σε μια χαώδης διαδικτυακή πραγματικότητα, στην οποία πρωτοστατεί ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών, τον οποίο όλοι εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, απαιτείται η κατάλληλη βοήθεια από την MVP Media με τακτικές που οι experts της επιλέγουν όπως το email marketing για να σε βοηθήσουν να διαφοροποιηθείς από τους υπόλοιπους.

 

 

 

MVP Media
MVP Media
https://mvpmedia.gr

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *